Представителят на китайското външно министерство коментира изявленията на американския държавен секретар

...
Представителят на китайското външно министерство коментира изявленията на американския държавен секретар
Коментари Харесай

Китай: Не приемаме натиска на САЩ върху отношенията ни с Русия

Представителят на китайското външно министерство коментира изявленията на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че Вашингтон е наясно с несмъртоносната поддръжка на Пекин за съветската война против Украйна и в случай че тя се трансформира в смъртоносна, това ще се отрази отрицателно на връзки на Съединени американски щати с Китай, оповестява Руската работа на Би Би Си.

" Ние в никакъв случай няма да приемем инструкциите на Съединени американски щати и даже заканите за оказване на напън върху руско-китайските връзки ", превежда ТАСС известието на китайското външно министерство. В британския текст на известието на уеб страницата на ведомството тази фраза е предадена малко по-различно: " Ние в никакъв случай няма да приемем, когато Съединените щати ни сочат с пръст и даже оказват напън върху китайско-руските връзки ".

В същото време в изказването се показва: " Руско-китайските връзки на всестранно партньорство и стратегическо съдействие се основават на неприсъединяване, неконфронтация и ненасочване против трети страни ". Този рефрен за " неприсъединяване " и " не-анти-трета страна " се появи още веднъж в китайските изказвания през последните месеци на фона на известията, че Пекин е почнал да премисля отношението си към Путин. Тогава наблюдаващи означиха несъгласие с думите за " другарство без граници " от изказването, което Путин и китайският водач Си Дзинпин подписаха при започване на февруари 2022 година, единствено седмици преди началото на войната в Украйна.

Първият китайски посланик, началник на кабинета на Комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ЦК на КПК), член на Политбюро Ван И, през днешния ден се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на Мюнхенската конференция по сигурността. " Не бихме желали рецесията (в) Украйна да се проточи, нейният мащаб да се усили, ние имаме намерение да следваме същия път с интернационалната общественост, с цел да предотвратим по-нататъшно утежняване на обстановката, и ние ще се борим непрекъснато за мир ", е декларирал китайският външен министър в официално съобщение по този въпрос (цитирано от ТАСС).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР